בשנים האחרונות למדנו עד כמה המעורבות של כל אחת ואחד בכספי החיסכון יכולה להשפיע על מיקסום שורת הרווח. התחלנו להתמקח על דמי הניהול, לבחון את ביצועי המתחרים, לנווט בין מסלולי ההשקעה ובאופן כללי, לגלות ערנות ביחס לניהול החסכונות, מתוך הבנה כי מדובר במשאב הכלכלי החשוב ביותר שיעמדו לרשותנו בעתיד.
המוטיבציה והיכולת של הציבור להשפיע על אופן ניהול כספיו באפיקי החיסכון, זכתה לזריקת מוטיבציה כאשר ב-2010 אושרה לראשונה בישראל פלטפורמת הניהול האישי (IRA). ה-IRA מאפשרת לחוסכים לנהל את כספם בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות לפי שיקול דעתם בלבד וללא התערבות גורם חיצוני. למעשה, אם נראה היה בתחילה כי ל-IRA קשה לבסס את מקומה בשוק החיסכון, בשנים האחרונות דברים משתנים. ההתעניינות סביב המודל הייחודי גוברת ורבים בוחרים לנצל את האפשרות ולהעביר את מושכות ניהול כספי החיסכון בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות למנהל השקעות מקצועי. מלבד זאת, ל-IRA עוד שורה ארוכה של יתרונות, אלא שעוד קודם לעיסוק בהם, הסבר על האופי והאפשרויות שהפלטפורמה מציעה.
IRA – מה זה אומר ואיזו בשורה מביא מודל הניהול לחוסכים?
אחרי שנים של המתנה מודל ה-IRA (Individual Retirement Account) עשה עלייה מארה”ב, שם נחשב למודל הפופולרי בקרב החוסכים. עם זאת, בישראל ה-IRA מהווה עדיין נתח קטן משוק החיסכון. הסיבה לכך לא בהכרח במודל אלא דווקא במגבלות חיצוניות. ראשית, בישראל עדיין אין אפשרות לנהל את הכסף בקרן פנסיה או ביטוח מנהלים באמצעות פלטפורמת IRA, וזה נתח עצום משוק החיסכון “שנחסך” ממנה.
שנית, מאז כניסת IRA לפעילות בישראל ועד תחילת 2017, היו לא מעט מגבלות שהקשו על מרחב התמרון והגמישות בניהול ההשקעה באמצעותה, שבאופן טבעי פגעו באטרקטיביות הפלטפורמה. כיום המגבלות הצטמצמו באופן דרמטי וכאמור, מודל ה-IRA תופס תאוצה, מתחיל לסגור פערים והופך לכלי נפוץ יותר בשוק.
יתרונות מודל קרן השתלמות בניהול עצמי
מכשיר ה-IRA משנה את חוקי המשחק שהיו נהוגים בישראל בכל הקשור לניהול החסכונות הפנסיוניים. במודל ניהול זה הסמכות עוברת לידי החוסך והוא זה המבצע את ההשקעה באופן אקטיבי ושוטף, בהתאם לאופיו ורמת הסיכון שבוחר. בצד זאת, לחוסך הבחירה באילו נכסים להשקיע ומה התמהיל הנכון של כספי הקופה. אלא שזה רק חלק ממודל ה-IRA, שכן ישנם מספר יתרונות משמעותיים העומדים לזכות החוסכים, אלו הבולטים מבניהם:
כל ההטבות של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות נשמרים במלואם – גם כאשר מעבירים את השליטה למודל IRA, כל הטבות המס המשמעותיות בשני מכשירי החיסכון – קופת גמל וקרן השתלמות – נשמרים לזכות החוסכים. כמו-כן, החוסכים זוכים ליתרון במיסוי כך שהרווחים הנצברים פטורים מתשלום מס שוטף (ניכוי מס במקור) המייצרים אפקט ‘ריבית דריבית’. גם לחוסכים בני הגיל השלישי ישנו יתרון מהותי בניצול מיטבי של תיקון 190.
100% שקיפות – בפלטפורמת הניהול האישי כל נכסי ההשקעה בתיק שקופים לחלוטין ברמה יומית ושוטפת, כמו גם תשואת התיק. יתרון זה עומד בניגוד לניהול “מסורתי” של קרן השתלמות וקופת גמל, כאשר לחוסך אין אפשרות לדעת הרבה על מבנה ההשקעות – איפה הכסף מושקע ובאיזה נכסים מפוזר. למעשה, לחוסך ישנה תמונת מצב עדכנית ושוטפת מבחינת פילוח וביצועי ההשקעות.
התאמה אישית ושליטה על מפת הנכסים – הניהול האישי מאפשר לחוסך להרכיב את התיק בהלימה להעדפותיו ורצונותיו ברמת דיוק מושלמת.
פיזור אופטימלי מבחינת מיסוי השקעות – באמצעות מודל זה קיימת האפשרות לייצר אופטימיזציה מיסויית. הכוונה היא “לשחק” עם פיזור נכסי ההשקעה ולהסיט את רכיבי הסיכון (ניירות ערך) לאפיק החסכון הפטור ממס – קרן השתלמות וקופת גמל – ולהקטין את רכיב הסיכון באפיק בו אין פטור מתשלום מס רווח הון.
למי מתאים מודל הניהול האישי?
עלויות ניהול ופעולות נמוכות – סיבה מרכזית נוספת הינה היכולת לחסוך בעמלות דמי הניהול ביחס לעלויות הכרוכות בניהול הכספים על-ידי מנהל מגוף מוסדי. הסיבה לכך ברורה ונובעת מהעובדה כי כאשר החוסך מנהל באופן עצמאי את כספיו הוא בעצם ממלא את תפקידו של מנהל ההשקעות והעלות מתקזזת בהתאם. בצד זאת, החוסך גם לא משלם דמי משמרות כנהוג בקופות מסלוליות.
גמישות ומענה מיידי להתפתחויות בשווקים – בניהול אישי מרחב התמרון שעומד לרשות החוסך רחב ומיידי, ומאפשר ביצוע של פעולות והתאמת תמהיל ההשקעות ביחס להתפתחויות בשווקים. מדובר באלמנט בעל משמעות קריטית עוד יותר כאשר השווקים מאופיינים בתנודתיות עמוקה ובהתאם הצורך בשינוי מבנה ההשקעות הופך תדיר.
על אף שלל היתרונות בניהול אישי, חשוב לקחת בחשבון כי כלי פיננסי זה נועד בעיקר למשקיעים המחזיקים בניסיון ורקע בעולם ההשקעות ומסוגלים לקחת אחריות מלאה על ניהול הכספים, גם במצבי קיצון. עם זאת, עמיתים שאינם נמנים על ציבור המשקיעים בעלי היכרות עם שוק ההון, יכולים לנצל את הפלטפורמה כדי להשקיע בשיטת השקעה פאסיבית, כלומר במדדים מובילים או מוצרים השקעה עוקבים\מחקים, ולהנות מפוטנציאל התשואה שאלו משיגים לרוב לאורך זמן, תוך חיסכון משמעותי בעלויות.
חשוב להדגיש, כל קרנות ההשתלמות הקיימות בשוק עומדות בקריטריונים המאפשרים לעמית לאמץ את מודל הניהול האישי, זאת לרוב החל מיתרה מינימלית של כ-300 אלף ש”ח ועד לרף העליון העומד כיום על כ-5 מיליון ש”ח, ללא תלות במעמד העמית (שכיר או עצמאי).
מגבלות במסגרת ניהול לפי מודל IRA
- ניתן להשקיע עד 10% מסך הכספים בנייר ערך סחיר של חברת בודדת.
- אפשר להשקיע באגרות חוב בחו”ל, אבל רק במדינות עם דירוג אשראי דומה או גבוה מזה של ישראל.
- אפשר לרכוש אופציות ‘מכר’ בלבד (PUT) בסכום של עד 5% מסך הכספים.
- לא ניתן להשקיע במוצרים מובנים (סטרקצ’רים).
לסיכום, IRA הוא חלק מאימוץ גישה של התנהלות פיננסית שעיקרה חיסכון בעלויות ונטילת שליטה מלאה על כספי החסכונות. פלטפורמה זו מאפשרת למשקיעים להיות עם יד על הדופק ולנהל באופן גמיש ושוטף את כספי החסכונות הפנסיוניים גם בשאיפה להכות את ביצועיו של מנהל ההשקעות. המתכננים הפיננסיים של ארבע עונות עומדים לרשותך וישמחו לסייע בהכוונה וניוד כספי החיסכון למודל הניהול האישי, במקביל לחיסכון משמעותי בעלויות הכרוכות בניהול במסגרת IRA.