window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-V1LDSP1600');

מה זה קופות גמל להשקעה?

בשנים האחרונות מנסה המדינה לעודד את הציבור להגדיל את שיעור החיסכון באמצעות מתן הטבות מס מפליגות, במקביל להשקת מוצרי חיסכון חדשים.
קופות הגמל להשקעה הן אחד מהצעדים המרכזיים שנועדו לדרבן את הציבור לחסוך לכל טווח זמן ועדיין להנות משורת יתרונות משמעותיים – נזילות כספים, גמישות במעבר בין מסלולים, עלויות ניהול נמוכות, הקלות מס, וזה רק חלק מתוך רשימה ארוכה.

קופות גמל להשקעה הושקו בסוף שנת 2016 ומאז רבים מציבור החוסכים בוחר בהן כמוצר חיסכון והשקעה.

נכון להיום, מנהלת תעשיית קופות הגמל להשקעה כמה עשרות מיליארדי שקלים, ובהסתמך על הביצועים שהציגו בשנים האחרונות, הסכומים צפויים לטפס גם בשנים הבאות.
למעשה, קופות גמל להשקעה הן מוצר חיסכון והשקעה הנועד לכל פרק זמן – קצר, בינוני וארוך (פנסיה), ולכל מטרה.
העובדה כי בשונה מקופות גמל “רגילות”, הכספים נזילים וניתנים למשיכה בכל רגע נתון, מאפשר לחוסכים גמישות מלאה ביחס לטווחי החיסכון.

יתרון זה הופך את קופות הגמל להשקעה למתחרות דומיננטיות מול מוצרים מקבילים – פוליסות חיסכון וקרנות נאמנות – אך גם כחלופה אטרקטיבית לפיקדונות בבנקים, שמניבים תשואה אפסית והפכו בשנים האחרונות ללא רלוונטיים עבור ציבור החוסכים.
גם הבנקים שהבינו את אטרקטיביות קופות הגמל להשקעה עם השקתן, וחששו מהתחרות שיציבו לפיקדונות, נאבקו כדי להגביל את תקרת ההפקדות בקופות, ונכון ל-2022 התקרה השנתית להשקעה בקופה עומדת על 72,616 ש”ח בשנה קלנדרית.

קופות הגמל להשקעה מציעות לחוסכים סקאלה של רמות סיכון – מוטים אפיק מנייתי, אג”ח ושילוב בניהם, זאת בהתאם לאופי וצרכי החוסך.
כמו-כן, במהלך הזמן ניתן לדלג בין המסלולים בכל עת, מבלי שהפעולה תגרור אירוע מס וללא תשלום. יתרונות אלו מגלמים לחוסכים גמישות מקסימלית בכל פרמטר במסגרת קופות הגמל להשקעה, אלא שזה רק חלק אחד מתוך שרשרת יתרונות של קופות גמל להשקעה

יתרונות קופת גמל להשקעה

נזילות רציפה – כספי הקופה ניתנים למשיכה (באופן חלקי או מלא) בכל רגע נתון, גם מתחת לגיל פרישה, מבלי לשלם קנס פירעון מוקדם ובתשלום מס רווחי הון בלבד. אפשרות זו אינה ניתנת במסגרת קופת גמל רגילה, שכן הכסף מיועד לגיל הפרישה כקצבת פנסיה.

פטור ממס במשיכה כקצבה – עבור מי שבוחר לייעד את הכספים לאחר חציית גיל הפרישה (60), זכאי לפטור מתשלום מס. בעניין זה יש להדגיש כי בהתאם להוראות הדין העדכניות, אין כיום מנגנון למשיכת הכספים כקצבה ישירות מקופת גמל להשקעה אלא נדרש לנתב אותם קודם לקופה ייעודית לקצבה (קרן פנסיה או ביטוח).

עלויות ניהול אטרקטיביות – העלויות הכרוכות בניהול קופת הגמל להשקעה מורכבות משני רבדים – דמי ניהול על ההפקדה ודמי ניהול על הצבירה. התחרות הגבוהה בתעשיית הגמל בשנים האחרונות, בצד ריבוי השחקנים, הובילה לכך שהגופים גובים דמי ניהול נוחים של עד כ-1%, כאשר גם עלות זו ניתנת לרוב למיקוח.

רציפות השקעה ודחיית מס – ניתן לעבור ממסלול השקעה אחד למסלול אחר תוך שמירה על רציפות ההשקעה. כלומר כל עוד הכסף בקופה, לא תשלמו מס על הרווח הנצבר ממכירת ניירות ערך, מקבלת דיבידנד או מתזרים ריבית הניתנת במסגרת איגרות החוב. דחיית מס מייצרת ריבית דה-ריבית כל הכסף ושקולה לתשלום מס בשיעור מופחת.

היצע מסלולי ואפיקי השקעה – לחוסכים בקופה ישנה האפשרות לבחור מבין מגוון מסלולי השקעה (מנייתי, אג”ח וכללי). בצד זאת, במסגרת קופת גמל להשקעה מתאפשרת גם השקעה בנכסים אלטרנטיביים (נטולי קורלציה לתנועות השווקים הסחירים), המגלמות יתרון משמעותי ובעל חשיבות יתרה בפיזור סיכונים ויצירת עוגני השקעה בתקופות של אי וודאות וטלטלות בשוק הסחיר.

העברה בין דורית – קיימת אפשרות למנות מוטבים הזכאים לקבלת הכספים בעת פטירת העמית. העברת הכספים למוטבים אינה דורשת צו ירושה / קיום צוואה ומקלה מהותית בהליכים הבירוקרטיים.

הלוואה בריבית אטרקטיבית – ניתן לקבל הלוואה מהגוף המנהל בגובה של עד 80% מהיתרה הצבורה בקופת הגמל להשקעה, לרוב לתקופה של עד שבע שנים. ההלוואה נושאת בדרך-כלל ריבית נוחה של פריים מינוס חצי ומאפשרת להימנע מפדיון הכספים בעת הצורך, ולחסוך בתשלום מס כפועל יוצא של משיכת הכסף.

לאור האמור, שילוב המאפיינים הללו הוא שהופך את קופת הגמל להשקעה למוצר חיסכון אטרקטיבי ולאלטרנטיבת השקעה וחיסכון מבוקשת. עם זאת ועל אף שמם הדומה – בין קופת גמל להשקעה לקופת גמל “רגילה”, ישנם הבדלים שחשוב להכיר.

שם זהה, מוצר שונה

קופות גמל הן מוצר חיסכון מסורתי וותיק הרבה יותר מקופות גמל להשקעה. ההבדל העיקרי בין השניים נעוץ בכך שקופות גמל הן מוצר להשקעה ארוכת טווח בלבד, כלומר ייעודי לתקופת הפנסיה, ואילו קופת גמל להשקעה נועדה לכל טווח זמן ומתפקדת כחיסכון נזיל הניתן לפדיון בכל עת (ללא קנס “פירעון מוקדם”).

אבל זה לא ההבדל היחיד. לקופת גמל “רגילה” ניתן להפקיד במעמד שכיר או עצמאי ולמעשה היא עוד אפשרות לחיסכון פנסיוני. מנגד, לקופת גמל להשקעה אפשר להעביר הפקדות בצורה עצמאית בלבד ולא דרך המעסיק. הבדל נוסף טמון כאמור ביכולת למשוך את הכסף – בעוד קופת גמל מאפשרת משיכה לאחר חציית גיל הפרישה (60) כקצבה, או לחילופין משיכה חד-פעמית בתשלום מס רווחי הון, בקופת גמל להשקעה אפשר לבחור בין שתי אפשרויות משיכה: בכל שלב, בתשלום מס רווחי הון בלבד, או לאחר גיל 60 כקצבה פטורה ממס.

למי זה מתאים ואיך מצטרפים?

חיסכון באמצעות קופת גמל להשקעה מתאים לכל אחת ואחד, בכל גיל, לכל מטרה וכאמור – לכל פרק זמן. חסכון בקופת גמל להשקעה יכול לשמש גם ככלי לחיסכון לילדים, כאשר ניתן לפתוח קופות חיסכון ייעודיות עבורם.

עם זאת, חשוב לציין כי ריבוי השחקנים, אפשרויות ההשקעה, מגוון המסלולים והעלויות המשתנות בין גוף מנהל כזה או אחר, מחייב ביצוע סקר שוק מעמיק טרם קבלת החלטה היכן לפתוח קופת גמל להשקעה. בנקודה זו יש לציין כי צוות המתכננים של ארבע עונות עובד מול כל היצרנים בשוק וישמח לסייע לכם בבחינת סל האפשרויות, שיקוף היסטוריית ביצועי המתחרים והוזלת עלויות הניהול, שיבטיחו מקסום התשואות והלימה מדויקת לצרכי ודרישות החוסך.






    תכנים שיעניינו אתכם