window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-V1LDSP1600');

תיק השקעות מנוהל VS קרן נאמנות

עולם ההשקעות המודרני רווי באלטרנטיבות המאפשרות לכל אחת ואחד להשקיע את כספם בשוק ההון, מבלי שיידרשו לידע, זמן או מיומנות כלשהי. שתיים מהדרכים המסורתיות הן באמצעות שירות ניהול תיקים אישי והשקעה בקרנות נאמנות. לצד הדמיון הקיים בין שני המכשירים, שלא דורש פעילות אקטיבית מצד המשקיעים, ישנם גם לא מעט הבדלים שחשוב להכיר. הנה הם לפניכם.

אם בעבר תיק השקעות בניהול אישי נחשב לנחלתם הבלעדית של לקוחות אמידים, כיום המצב שונה ומדובר במוצר מדף זמין הרבה יותר, נוכח כיווץ רף הפתיחה המינימלי, שעומד על כמה עשרות אלפי שקלים בודדים אצל רוב השחקנים בשוק. מנגד, ניצבת האפשרות של השקעה בקרן נאמנות. הקרן מתפקדת כמכשיר פיננסי המאגד פרטים לצורך השקעה משותפת בניירות ערך סחירים, החל מכמה אלפי שקלים בודדים, כאשר סך הכספים של המשקיעים מנוהלים בידי מנהל הקרן בהתאם למדיניות ההשקעה של הקרן.

התאמה לדרישות וצרכי המשקיע

לצד הדמיון הקיים בין שתי שיטות ההשקעה, שעשויות לענות באופן שונה על צרכי וטעמי המשקיע, ישנם כמה אלמנטים שחשוב להכיר ביחס לכל אחת מהאלטרנטיבות. ראשית, קרן נאמנות מאגדת את כספי המשקיעים יחד, כך שאין למעשה התאמה מדויקת לצרכיו הסלקטיביים של כל משקיע ולכן מדובר במעין פתרון השקעה רוחבי.

בתיק השקעות לעומת זאת, השאיפה היא כי הלקוח יזכה לאפיון אישי והתחשבות בצרכיו ומטרותיו, כאשר מדיניות ההשקעה בתיק מגובשת בהתאם. המטרה היא שהתיק יהווה מכשיר העונה לדרישותיו של המשקיע באופן מיטבי ומאפשר לבצע שינויים והתאמות בתמהיל ההשקעות באופן דינאמי, ביחס להתפתחויות ומצבי השוק המשתנים, סיכונים או העדפותיו האישיות של הלקוח. אלו מייצרים ללקוח גם אלמנט של שליטה תמידית, הנעדר במסגרת השקעה בקרן נאמנות.

בצד זאת, רבות מחברות הניהול אמנם מתיימרות לייצר שירות “תיק השקעות מותאם אישית” אך לעיתים מדובר באלמנט שיווקי גרידא, הרחוק מהמציאות בפועל. למעשה, במקרים רבים הלקוח אינו מכתיב למנהל את מדיוניות ההשקעה אלא נאלץ להתכוונן למסלולים משורטטים מראש (“תיקי מודל”) שאינם בהכרח עונים בצורה הולמת על צרכיו וטעמיו. במקרים אלו חשוב לוודא כי אופי ההשקעה בתיק תואם במידה מוחלטת את דרישות הלקוח, החל ממידת הסיכון, טווח זמן, נזילות הכספים, בצד טעמים נוספים העשויים לגעת במגמות של השקעות אחראיות (ESG) וכיוצא בזה.

מבנה מכשיר ההשקעה

מבנה קרן נאמנות דורש רכישת יחידות השתתפות בקרן. כמו-כן, קרן נאמנות מחייבת גם שכבת נזילות יומית, משמע שמנהל הקרן מחזיק באופן קבע בכספים נזילים במקרה של דרישת פדיונות, שכן מדובר במכשיר השקעה נזיל שניתן לפדות את הכספים באופן יומי. המשמעות הינה כי חלק מהכספים למעשה לא מושקעים כלל, מה שעשוי, במידה מסוימת, להקשות על מנהל הקרן להביס את התשואה בניהול תיק, שם מרחב התמרון רחב יותר.

עדות לכך קיבלנו עם פרוץ מגפת הקורונה, כאשר תחושת הפאניקה אחזה במשקיעים ואלו הובילו לפדיונות ענק בקרנות, שפגעו במשקיעים, לרבות אלו שלא ביקשו לממש את אחזקתם אך עדיין ספגו מהלומה נוכח זרם הפדיונות. כמו-כן, גלי ההדף הובילו לצניחת הדירוג של חלק מהקרנות במערכות הבנקים, עניין נפרד כשלעצמו המשפיע על פעילות הקרן וכמובן “תרם” לא מעט לנזק הכלכלי של משקיעי הקרנות. מנגד, בתיק השקעות מנוהל אין כל השפעה לגורמים חיצוניים (פדיונות וכו’) וביצועי התיק תלויים באופן אבסולוטי באיכות הניהול.

ביצועים ותשואות

עיוות נוסף בקרנות נאמנות טמון בעובדה כי קיימת שיטה שחוקה של הגופים המנהלים ליצירת ריבוי קרנות בקטגוריות שונות, כאשר התוצאה בדרך-כלל הינה זינוק של אחת מהן להובלה במערכות הדירוג הבנקאיות. זו מובילה להזרמת כספי הציבור ואז גם להיווצרות של אבסורד – ככל שהקרן גדולה יותר, כך לרוב הסיכוי שתניב תשואה עודפת, הולך וקטן. כאן למעשה טמונה מלכודת למשקיע שאינו מודע לאיכות ניהול ונכסי הקרן ונסמך על המלצת היועץ בבנק, שנעשן גם הוא באופן מוחלט על דירוג המערכת.

אבל גם תיק השקעות לא חף מעיוותים בעניין זה. מדובר באחד מהשירותים הפחות שקופים ללקוח מבחינת יכולת השוואת הביצועים ביחס למתחרים. המטרה במכשיר השקעה בסדר גודל של תיק השקעות הינה ראייה של המפה הרחבה באשר לביצועי המנהלים השונים, בדומה למתרחש בניהול פוליסות חיסכון, קופות הגמל וקרנות השתלמות.

המשמעות היא שללקוח המחזיק בתיק השקעות בניהול אישי אין יכולת לדעת מי המנהלים המנצחים ומי המפסידים; היכן ניצב מנהל התיק שלו בסקאלה מול מתחריו; האם הצליח לתרגם את המגמה בשוק לתשואה עודפת בצורה טובה מאלה שהשיגו מקביליו וכיוצא בזה. עם זאת, ראוי לציין כי על חברות הניהול חל איסור רגולטורי להציג תשואות, אלא אם הן בוחרות להציג את התשואה הנמוכה והגבוהה ביותר שהושגה במסגרת ניהול תיקים. הפרקטיקה הנהוגה שהרב המוחלט בוחרים לא להציג תשואות.

ליווי צמוד בעתות משבר וסערה בשווקים

עתות משבר הן נקודות המבחן של המשקיעים – ושל מנהלי ההשקעות. חוסר הוודאות גורמת לרבים להיכנע לתחושת הפחד ולפדות את הכספים, גם במחיר של הפסד כלכלי כבד. כאן נכנסים הגורמים המקצועיים לתמונה. בעיצומו של משבר הקורונה לדוגמה, היו אלו מנהלי התיקים שבלמו את רצף הפדיונות ומנעו מהלקוחות לממש השקעות, ולמעשה לקבע את ההפסד. בדיעבד, נראה שזו הייתה אחת מהחלטות ההשקעה הנבונות ביותר. המשמעות היא שלעיתים קשר אישי וליווי של מנהל השקעות, שניתן במסגרת ניהול תיק אישי, עשויים להוות, מלבד הביצועים, כרית ביטחון לניהול נכון ומושכל של כספי ההשקעה, בייחוד בעיצומם של תרחישי קיצון וטלטלות בשווקים. גם בתיקי השקעות בהיקפים קטנים יחסית, היתרון הזה נשמר לזכות הלקוח.

בקרנות נאמנות, אין כמובן אלמנט של ליווי צמוד מצד מנהל השקעות אישי ולכן המשקיעים ניצבים מול עתות כאלה לבדם – ונוטים לא אחת לטעויות כלכליות פזיזות, כאלה שעשויות לייצר נזק פיננסי ארוך טווח.

זהות מנהל ההשקעות

בשירותי ניהול תיקים, מוצמד לכל לקוח מנהל השקעות הנוטל את המושכות. אלא שהלקוח לא מודע בהכרח ליכולותיו המקצועיות והניסיון שמביא עימו – האם מדובר במנהל סטז’ר שזה שעתה נכנס לתפקיד וקיבל כמה תיקים “להתגלח” עליהם, או לחילופין מנהל עתיר ניסיון שיידע לנווט בין מצבי השוק המשתנים ולזהות הזדמנויות השקעה אטרקטיביות.

משמעות הדבר היא כי גם במצב בו שני לקוחות מחליטים על אופי השקעה זהה לחלוטין, עשוי להיווצר פער תשואה של אחוזים בודדים בביצועים שהשיאו התיקים, על אף מדיניות ומסלול ההשקעה הזהים בשניהם. גם בקרן נאמנות העדר היכרות עם ניסיון ויכולות המנהל משפיעים במידה רבה על ביצועי הקרן, אם כי מנהל הקרן כפוף לכללי שיוט ברורים ומוגדרים מראש במסגרת מדיניות הקרן. בנקודה זו חשוב לציין כי לגופים פיננסיים חזקים, כדוגמת ארבע עונות, שעובדים עם אותם היצרנים, יש יכולת לבחור בקפידה את מנהלי ההשקעות על סמך היכרות, ביצועי עבר ובחינת איכות הניהול על סמך שנים אחורה.

עלויות

דמי הניהול בתיק השקעות ביחס לקרן נאמנות גבוה יחסית, ואליו מתווסף יש סל עמלות הכרוך בביצוע הפעולות בתיק (עמלות מכירה וקנייה), הנוגס בפוטנציאל התשואה. מנגד, בקרן נאמנות העלויות נחשבות אמנם יקרות ביחס לפתרונות השקעה מקבילים, אך זולות מסל העלויות בתיק השקעות.

גם מבחינת מבנה המס בתיק השקעות קיים חיסרון – אם בקרן נאמנות המס מגולגל קדימה, כלומר נוצר אפקט של ‘ריבית דה-ריבית’, המשפיע על פוטנציאל התשואה ככל שמשך ההשקעה ארוך יותר, בתיק השקעות יש מנגנון ניכוי מס במקור והמס נגבה בעת ביצוע פעולת המכירה ברווח.

בשורה התחתונה, ניהול תיק השקעות וקרן נאמנות הם שתיים מהאופציות הפופולריות בשוק, אלא שהן מגלמות פערים והבדלים מהותיים שרבים מהמשקיעים כלל לא מכירים. הבחירה בין השתיים תלויה במידה רבה באופי ודרישות המשקיע, אך מחייבת בחינה קפדנית של זהות המנהל, סל העלויות וכיוצא בזה. המתכננים הפיננסיים של ‘ארבע עונות’ ישמחו לסייע בבחינת הצרכים, התאמה של אפיק ההשקעה, עלויות אטרקטיביות ובחירה קפדנית של מנהל ההשקעות. אלו יבטיחו כי הכסף שלך מנוהל רק אצל מי שהוכיח שהוא ראוי לכך.

תכנים שיעניינו אתכם